2021-03-30 17:17:51• hírek • Szatmár.ro

Kézműves bemutatók tarkítják a tavaszi vásárt

Március 26-én kezdetét vette az idei tavaszi kézműves kiállítás és vásár, mely a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által szervezett nagyszabású húsvéti vásárnak képezi részét.

A másfél évtizedes kezdeményezést az Aranykapu Kulturális Egyesület hívta életre 2006-ban, azt követően, hogy az első, azaz 2005-ös karácsonyi vásár oly nagy sikernek örvendett. „Akkor még az önkormányzat támogatása és mellé állása nélkül szerveztük meg ezeket a vásárokat, előbb a Batthyány sétányon, majd a Pannónia szálló előtt, majd újra a Batthyányn, éveken át. Így teltek múltak az évek, minden esztendőben megszerveztük a tavaszi, majd a karácsonyi vásárt is, míg néhány évvel ezelőtt az önkormányzat részéről jött egy kezdeményezés, hogy átvennék szezonális vásárok szervezését, ami egy igen jó dolog, mert mi ezt ilyen nagyszabásúra nem tudnánk megcsinálni” – magyarázta szerkesztőségünknek Nezezon Enikő kézműves, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke, amikor hétfőn munkatársaink is kinn jártak a helyszínen.

Elmondta, nagyon örülnek annak, hogy az önkormányzat kézbe vette a szervezést, ahogy annak is, hogy új helyszínre költözött az esemény.

„Azt vettük észre, hogy a központi parkban célzottan jönnek az emberek. A sétáló utcában, vagy a zsidókorzón is nagy volt mindig a jövés-menés, de ott sokan az ügyeik intézése okán fordulnak meg leginkább az emberek, viszont amikor ide belépnek, látszik rajtuk a szándék, hogy ezért jöttek” – tette hozzá.



Az idei tavaszi vásár nem szűkölködik ezúttal sem a látnivalókban: számos kézműves és termelő mutatja be termékeit. A Szatmári termék védjeggyel rendelkezők mellett az Aranykapu Kulturális Egyesület 6 kézművessel van jelen, köztük egy vendéggel is, aki nem más, mint Szilágyi Ilona gyékényfonó, Besztercéről. Továbbá megtalálni még Székely Róbertet Kakszentmártonból szörpökkel, lekvárokkal és aszalt gyümölcsökkel, Székely Angélát, aki horgolt állatkákkal és egyéb apróságokkal készült, Nezezon Enikőt nemez- és szárazvirágkötészet munkákkal, Pótor Mónika porcelán-gyurma ékszerekkel, valamint Pána Mártát, aki kötött ruhákkal és pulóverekkel, valamint kiegészítőkkel rukkolt elő az alkalomra.

A kiállítás érdekessége továbbá, hogy a kézművesek közül többen bemutatókat is tartanak, így a járókelők megtekinthetik, hogy a számos ünnepi dísz, vagy különleges kézimunka hogyan is készül, miként lesz az anyagból forma, a formából pedig kész tárgy. Akinek szerencséje van, ezeket a mozzanatokat napközben is elcsípheti, de Nezezon Enikő szerint szerdán, csütörtökön és pénteken délutánonként 15 és 18 óra között kifejezetten erre fognak összpontosítani az egyesület kézművesei.

Így aki kíváncsi miként készül a kiállított portékák egy része, az bátran látogasson ki, lesse meg a szakértő kezek ügyes bemutatóját.

A tavaszi vásár egyébként április 3-áig tart, majd két hét szünetet követően román húsvétra újra találkozhatunk a kézművesekkel.



















 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: